TÄNA AVALIKUSTATI FRANKFURDIS UUE 50-EUROSE PANGATÄHE KUJUNDUS

05/07/2016

• Uus 50-eurone pangatäht lastakse ringlusse 4. aprillil 2017.
  • 50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus.
  • Turvalisemad pangatähed rõhutavad eurosüsteemi pühendumust sularaha kasutamisele.

Euroopa Keskpank (EKP) avalikustas täna uue 50-eurose pangatähe kujunduse. Uued pangatähed lastakse ringlusse 4. aprillil 2017. Uue pangatähe kasutuselevõtt on osa pidevast tööst, et muuta europangatähed veelgi turvalisemaks. Pärast 5-, 10- ja 20-eurost on 50-eurone europangatähtede teise seeria neljas nimiväärtus.

EKP juhatuse liikme Yves Merschi sõnul muudab uue 50-eurose kasutuselevõtt meie vääringu veelgi turvalisemaks. Kõrgtehnoloogilised turvaelemendid aitavad ühisraha kaitsta. Mersch lisas, et see on osa meie pidevatest püüdlustest hoida euro stabiilse vääringuna, mida 338 miljonit inimest euroalal igapäevaselt usaldavad. Uute ja tõhusate turvaelementidega teise seeria europangatähtede järkjärguline kasutuselevõtt rõhutab ühtlasi eurosüsteemi ülesannet tagada sularaha kui turvalise ja usaldusväärse maksevahendi kättesaadavus.

50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus, moodustades 45% kõigist ringluses olevatest europangatähtedest. 50-euroseid pangatähti on ringluses rohkem kui 5-, 10- ja 20-euroseid pangatähti kokku. Ühtlasi on ringluses olevate 50-euroste pangatähtede arv ligikaudu sama suur kui kõigi ringluses olnud europangatähtede arv kokku 2002. aasta lõpus, mil europangatähed ja -mündid kasutusele võeti.

Uuele 50-eurosele on uuendusliku turvaelemendina lisatud portreeaken, mida esmakordselt kasutati uuel 20-eurosel pangatähel. Pangatähte vastu valgust vaadates ilmub hologrammi ülaosas paiknevasse läbipaistvasse aknasse Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree, mis on nähtav pangatähe mõlemal küljel. Sama portreed kujutatakse ka vesimärgil. Pangatähe esiküljel on läikiv smaragdroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades smaragdrohelisest tumesiniseks ning sellel on näha üles ja alla liikuv valgusefekt. Tänu neile turvaelementidele on uue 50-eurose ehtsust lihtne kontrollida seda katsudes, vaadates ja kallutades.

Eurosüsteem on käivitanud partnerlusprogrammi, et sularahatöötluses kasutatavad seadmed ja autentimisseadmed oleksid kogu euroalal õigeaegselt valmis vastu võtma uut 50-eurost pangatähte. Programmis osaleb üle 500 partneri Euroopa sularahakäitluse sektorist ja selle raames pakutakse laias valikus uut pangatähte tutvustavaid teabevahendeid ja muid materjale. Enam kui 50 sularahatööstuses kasutatavate seadmete tootjat allkirjastasid 15. juunil 2016 vastastikuse mõistmise memorandumi sularahakäitluses kasutatavate seadmete kohandamise kohta uute 50-euroste pangatähtede vastuvõtuks rõhutamaks oma kohustust tagada uue pangatähe tõrgeteta kasutuselevõtt.

Meediakanalite küsimustele vastab Eva Taylor (tel: +49 69 1344 7162).

Avalike suhete peadirektoraat, Rahvusvaheliste meediasuhete osakond
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Saksamaa
E-post: media@ecb.europa.eu | veebileht: http://www.ecb.europa.eu | Pressiteave

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to inform others. We declare that:
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro, or for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the Partnership Programme.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/reproduction/html/index.en.html.
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB of the material used and where it has been used. We will forward the links.
7. We understand that stocks of ECB materials for distribution are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent. We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.

Sabine Eismann
Fax.: +49 69 1344 5775