Eurosüsteem valmistub uue 50-eurose pangatähe kasutuselevõtuks

16/06/2016

• Teise seeria 50-eurose pangatähe kujundus avalikustatakse 5. juulil 2016.
  • EKP ja tema koostööpartnerite ülesanne on tagada, et pangatähtede käitlemise seadmed on valmis uut 50-eurost rahatähte vastu võtma.

Eurosüsteem – Euroopa Keskpank ja eurosüsteemi riikide keskpangad – avalikustab uue 50-eurose pangatähe kujunduse 5. juulil 2016. Uus rahatäht lastakse kavakohaselt ringlusse 2017. aasta kevadel. Sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjad, tööstusliidud ja EKP on allkirjastanud vastastikuse mõistmise memorandumi rõhutamaks oma kohustust tagada, et müügi- ja piletiautomaadid ning muud sularahatöötluses kasutatavad seadmed aktsepteerivad uut 50-eurost pangatähte alates selle ringlusse laskmisest. Ühtlasi kohustutakse teavitama kliente, partnereid, töötajaid ja teisi huvipooli uuest pangatähest.

EKP pangatähtede direktoraadi direktori Ton Roosi sõnul on eurosüsteem ja tööstuspartnerid alustanud varakult ettevalmistusi uue 50-eurose kasutuselevõtuks tagamaks ettevõtete valmisolek ja kindlustamaks, et uusi pangatähti saab alates nende ringlusse laskmisest kõikjal tõrgeteta kasutada.

50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus, moodustades kõigist ringluses olevatest pangatähtedest rohkem kui 8 miljardit ehk ligikaudu 45%.

15. juunil 2016 korraldasid EKP ja tema koostööpartnerid Hispaania keskpangas Madridis seminari sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjatele ja teistele huvirühmadele. Seminari eesmärk oli aidata partneritel valmistuda uue 50-eurose kasutuselevõtuks ja hõlbustada sularahakäitluses kasutatavate seadmete kohandamist.

Alates 2016. aasta aprillist on uued pangatähed olnud sularahatöötluses kasutatavate seadmete tootjatele katsetamise eesmärgil kättesaadavad eurosüsteemi riikide keskpankades. Alates juulist 2016 saavad seadmete tootjad ja asjaomased kolmandad osapooled katsetada uusi pangatähti ka enda valdustes ja sularahakäitluses kasutatavate seadmete asukohtades. Ühtlasi pakub eurosüsteem kõigile huvipooltele mitmekesist teavet, sealhulgas partnerlusprogrammi, et informeerida töötajaid, kliente ja euroala elanikke ning tutvustada neile uut 50-eurost pangatähte ja selle turvaelemente.

Vastastikuse mõistmise memorandum sularahakäitluses kasutatavate seadmete kohandamise kohta teise seeria 50-eurose pangatähe vastuvõtuks

Vastastikuse mõistmise memorandumile alla kirjutanud koostööpartnerite nimekiri

Meediakanalite küsimustele vastab Eszter Miltényi-Torstensson (tel.: +49 69 1344 8034).

Avalike suhete peadirektoraat, Rahvusvaheliste meediasuhete osakond
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Saksamaa
E-post: media@ecb.europa.eu | veebileht: http://www.ecb.europa.eu | Pressiteave

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to inform others. We declare that:
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro, or for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the Partnership Programme.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/banknotes/reproduction/html/index.en.html.
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB of the material used and where it has been used. We will forward the links.
7. We understand that stocks of ECB materials for distribution are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent. We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.

Sabine Eismann
Fax.: +49 69 1344 5775