AMETLIK VEEBILEHT

KAKS KORDA AASTAS AVALDATAV TEAVE EUROPANGATÄHTEDE VÕLTSIMISE KOHTA

19/07/2013 2013. aasta esimesel poolel kõrvaldati ringlusest kokku 317 000 võltsitud europangatähte. Seega oli 2013. aasta jaanuarist juunini ringlusest kõrvaldatud võltsingute koguarv 26,3% suurem kui samal perioodil 2012. aastal ja 13,2% suurem kui 2013. aasta jaanuarile eelnenud kuuel kuul.

Allolevas tabelis esitatakse poolaastaandmed avastatud võltsingute arvu kohta.

Periood

2010/1

2010/2

2011/1

2011/2

2012/1

2012/2

2013/1

Võltsingute arv

387 000

364 000

296 000

310 000

251 000

280 000

317 000

Järgnev tabel annab ülevaate 2013. aasta esimesel poolel ringlusest kõrvaldatud võltsitud pangatähtede protsendilisest jaotusest nimiväärtuste kaupa.

Nimiväärtus

€5

€10

€20

€50

€100

€200

€500

Protsendiline jaotus

0,3%

2,6%

38,0%

44,1%

12,4%

2,0%

0,6%

Kõige enam võltsitakse endiselt 20- ja 50-euroseid pangatähti. Viimasel kuuel kuul on võltsitud 20-euroste pangatähtede osatähtsus vähenenud ja võltsitud 50-euroste pangatähtede osatähtsus mõnevõrra suurenenud. Kaks kõige enam võltsitud nimiväärtust kokku moodustasid 2013. aasta esimesel poolel 82,1% kõigist võltsingutest. Kolmandaks enim võltsitud nimiväärtuseks oli 100-eurone pangatäht, mille võltsingud moodustasid 12,4% kõigist valerahadest. Teisi nimiväärtusi (5-, 10-, 200- ja 500-eurone) võltsitakse endiselt väga vähe.

2013. aasta esimesel poolel avastati suurem osa (98,5%) ringluses olevatest võltsingutest euroala riikides, vaid ligikaudu 1,2% euroalavälistes ELi liikmesriikides ning 0,3% muudes maailma piirkondades.

Ehkki 2013. aasta esimesel poolel on avastatud võltsingute arv suurenenud, oli 2012. aastal avastatud võltsingute arv eriti väike ning värskeim näitaja on võrreldav varasematel aastatel täheldatud tasemetega. Ringluses olevate ehtsate europangatähtede arvuga (2013. aasta esimesel poolel keskmiselt 15,1 miljardit) võrreldes on võltsingute osatähtsus jätkuvalt väga väike.

Tõenäosus saada enda kätte võltsitud rahatäht on väga väike, ent avalikkus peaks pettuse võimalust siiski endale alati teadvustama – eriti kolme enim võltsitud nimiväärtuse (20-, 50- ja 100-eurone) puhul. Eurosüsteemi kuuluvad Euroopa Keskpank (EKP) ja euroala 17 riigi keskpangad soovitavad üldsusel olla tähelepanelik ja kontrollida sularahatehingutes kasutatavate pangatähtede ehtsust.

Võltsinguid saab ehtsatest pangatähtedest lihtsalt eristada. Selleks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada, nagu kirjeldatakse EKP veebilehel ning eurosüsteemi riikide keskpankade veebilehtedel. Kahtluse korral tuleks pangatähte võrrelda mõne teise pangatähega, mille ehtsus on teada. Alati, kui tekib kahtlus, et tegu on võltsitud pangatähega, tuleks võtta ühendust politseiga või oma riigi keskpangaga, kui see on riigi tava kohaselt lubatud. EKP ja liikmesriikide keskpankade veebilehtedel on palju teavet pangatähtede turvaelementide ja nende ehtsuse kontrollimise kohta.

Eurosüsteem teeb ulatuslikke jõupingutusi, et anda üldsusele teavet selle kohta, kuidas võltsitud pangatähti ära tunda, ning tagada sularahakäitlejatele, et sularahatöötluses kasutatavad seadmed suudavad võltsinguid usaldusväärselt tuvastada ja need ringlusest kõrvaldada.

Avalike suhete ja keeleteenuste peadirektoraat, pressi- ja infoosakond
Kaiserstrasse 29, D-60311 Frankfurt am Main
Tel.: +49 69 1344 7455, faks: +49 69 1344 7404

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to disseminate it further. We declare that:
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro nor for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the partnership kit.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/html/reproduction.en.html
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB where the material has been used. We will inform ECB of the material used and will forward the links.
7. If we wish to distribute ECB materials, we understand that the stocks are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent.
We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.

Egidijus Paleckis
E-mail: egidijus.paleckis@ecb.europa.eu