AMETLIK VEEBILEHT

Uus 10-eurone pangatäht – lühiintervjuu EKP pangatähtede direktoraadi juhi Ton Roosiga

2. juuni 2014, Frankfurt Maini ääres, Saksamaa

Uus 10-eurone pangatäht lastakse ringlusse 2014. aasta septembris. Kuidas edenevad ettevalmistused?
Ton Roos: Uus 10-eurone pangatäht võetakse kasutusele käesoleva aasta 23. septembril. See on osa meie püüdlusest tagada europangatähtede võltsimiskindlus ning euroala 334 miljoni elaniku usaldus ühisraha vastu.

Senised ettevalmistused on kulgenud edukalt ning oleme kindlad, et uue pangatähe kasutuselevõtt sujub probleemideta. Kuna tegu on keeruka ettevõtmisega, oleme alates kavandamisetapist teinud tihedat koostööd peamiste sidusrühmadega, kaasa arvatud sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjad ja tarnijad, müügiautomaaditööstuse esindajad, sularahaveoga tegelevad ettevõtted ning kõik teised, kelle tegevus on seotud pangatähtede käitlusega.

Kõik sidusrühmad teevad põhjalikke ettevalmistusi uue pangatähe kasutuselevõtuks, samuti oma seadmete ajakohastamiseks, et nende abil saaks uusi pangatähti tuvastada.

2013. aastal esines uue 5-eurose pangatähe kasutuselevõtmisel mõningaid probleeme. Mida on EKP ja riikide keskpangad teinud, et vältida nende kordumist?
Mõnedes riikides tekkis tõepoolest raskusi, kuna sularahatöötluses kasutatavaid seadmeid ei ajakohastatud aegsasti enne uue 5-eurose kasutuselevõttu. Usun, et sellest kogemusest on õppinud kõik osapooled. Uue 10-eurose ringlusselaskmise ettevalmistusi tihedas koostöös sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjate ja operaatoritega on seekord alustatud veelgi varem, et kõik asjaosalised oleksid teadlikud vajalikest meetmetest ja saaksid nõutavat tuge.
Näiteks käivitati juba varakult katseprogramm, mille raames saab seadmeid keskpankades katsetada ja need uue 10-eurose kasutuselevõtuks ajakohastada. Samuti on võimalik pangatähti katsetamise eesmärgil keskpankadest palju lihtsamalt laenata, sest tagatis- ja turvanõuded on muudetud paindlikumaks.

Mida peaksid sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjad ja operaatorid enne uue pangatähe kasutuselevõttu veel tegema?
Valdav osa seadmete tootjaid ja operaatoreid teevad juba kindlasti vajalikke ettevalmistusi. EKP ja riikide keskpangad pakuvad omalt poolt nii palju tuge kui võimalik, kuid tegelikult on siiski sularahakäitluses kasutatavate seadmete tootjate enda ülesanne tagada, et nende seadmed jõutaks uue 10-eurose kasutuselevõtuks aegsasti kohandada ning klientide vajadused oleksid täidetud. Uusi pangatähti saab enne nende emiteerimist katsetamise eesmärgil hõlpsasti laenata, kui võtta ühendust Euroopa Keskpanga või oma riigi keskpangaga.

Avalike suhete ja keeleteenuste peadirektoraat
Kaiserstrasse 29, 60311 Frankfurt am Main, Saksamaa
E-post: info@ecb.europa.eu | veebileht: http://www.ecb.europa.eu | Pressiteave

We wish to use the electronic media and/or print media produced by the European Central Bank (ECB) to disseminate it further. We declare that:
2. We will not use the “€ OUR MONEY” logo for purposes that could be detrimental to the euro nor for commercial or advertising purposes, and we will adhere to the style guidelines provided in the partnership kit.
5. We pledge to follow the reproduction rules for euro banknotes and coins as published in the Official Journal of the European Union and available on the ECB’s website at www.ecb.europa.eu/euro/html/reproduction.en.html
6. If we use electronic media online, we will include a link to www.new-euro-banknotes.eu and we will inform the ECB where the material has been used. We will inform ECB of the material used and will forward the links.
7. If we wish to distribute ECB materials, we understand that the stocks are limited. We will inform the ECB of the number of copies distributed, the means of distribution as well as the target groups.
We will be liable for any damages incurred by the ECB should we not act in accordance with this Letter of Intent.
We also understand that the ECB reserves the right to terminate our membership at any time.

Egidijus Paleckis
E-mail: egidijus.paleckis@ecb.europa.eu